Russische cyberaanvallen – hoe bereid je je voor?

Russische cyberaanvallen – hoe bereid je je voor 1124x800 1

Afgelopen maandag waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden nog eens voor cyberbedreigingen vanuit Rusland. Want de kans daarop wordt steeds groter, daar zijn toenemende aanwijzingen voor. Biden adviseert bedrijven dan ook dringend hun cyberbeveiliging te versterken. Hoe pak je dat zo snel aan?

Er werd al eerder gewaarschuwd voor Russische cyberbedreigingen, maar tot nu toe bleef het rustig aan het digitale front. In die situatie lijkt nu verandering te komen. Volgens Biden ‘onderzoekt de Russische regering opties voor mogelijke cyberaanvallen’ als reactie op de economische sancties van het westen. Daar wijst alles op. Niet alleen de overheid moet zich op die dreiging voorbereiden, stelt Biden. Hij doet een dringende oproep aan alle organisaties om hun online security naar het hoogste niveau te brengen en zo hun land te helpen beschermen. 

Next-gen firewalls

Er zijn verschillende manieren om je technisch te wapenen tegen Russische en andere cyberaanvallen. Dat begint bijvoorbeeld met het beveiligen van je netwerk met goede firewallsoftware. Daarmee bouw je een digitale muur om je netwerk en je website die indringers buiten de deur houdt. Ook virussen en malware houd je tegen met de slimme next-gen firewalls van tegenwoordig. 

Slim virussen herkennen

Naast netwerkbeveiliging is de beveiliging van alle computerapparatuur van je organisatie belangrijk. Dat noemen ze ook wel endpoint security of device security. Gewone anti-virusoplossingen checken je desktops, laptops en servers vooral op softwarebestanden die als gevaarlijk bekend staan. Maar tegenwoordig zijn er oplossingen voor device security die ook kijken naar het gedrag van bestanden. Zo kunnen ze bedreigingen die nog niet bekend waren toch herkennen.

Beveiliging voor Microsoft 365

Ook voor je cloudtoepassingen, zoals Microsoft 365, zijn er goede beveiligingsoplossingen. Daarmee controleer je de toegang en het gebruik van je Microsoft 365-applicaties, van Outlook tot Teams en verder. Je medewerkers kunnen bovendien via één account veilig inloggen op al deze toepassingen. Zo loop je geen risico’s op hacks en datalekken, doordat je met een wirwar aan accounts en zwakke wachtwoorden zit.

Kwetsbaarhedenscan

Hoe beter je weet waar de kwetsbaarheden in je IT-systemen en -netwerk zitten, hoe beter je ze kunt beschermen. Daarom raden we altijd aan je IT-infrastructuur regelmatig te laten scannen. Waar zitten de zwakke plekken? En wat zijn interessante doelwitten voor hackers en andere cybercriminelen? Zo’n vulnerability scan gaat helemaal automatisch en vertelt je precies waar veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Het helpt je om een steentje bij te dragen aan het optimaliseren van de online beveiliging van je bedrijf – precies zoals Biden vraagt.

Meer weten over hoe je je bedrijf beveiligt tegen cyberbedreigingen, zeker nu? Neem contact met ons op.

Altijd, overal en op ieder apparaat veilig met elkaar werken.