Ransomware, hoe kan je er als bedrijf mee omgaan?

ransomware blog afbeelding met data die versleuteld is

Het digitale tijdperk heeft ons veel voordelen gebracht, maar ook nieuwe uitdagingen op het gebied van beveiliging. Wat zijn de gevolgen van ransomware voor jouw bedrijf?

Wat is ransomware?

Ransomware is een type malware dat de toegang tot gegevens of systemen blokkeert totdat er losgeld wordt betaald. Het begint vaak met een phishing-e-mail, een stukje kwetsbare software of een ‘drive-by download’. Eenmaal geïnfecteerd versleutelt ransomware computers, bestanden, databases en applicaties,. Hierdoor kunnen de slachtoffers vaak niet meer werken. De aanvaller eist een grote som geld om de versleuteling van bestanden ongedaan te maken. Dit losgeld moet worden betaald in cryptovaluta, zoals Bitcoin. Als het losgeld niet wordt betaald, dreigen de aanvallers om jouw gevoelige data online te publiceren. De data wordt op deze manier voor iedereen inzichtelijk. De data kan ook permanent verwijderd worden. Ransomware is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Voor cybercriminelen is het een winstgevende business geworden. Bedrijven worden steeds vaker het doelwit, omdat ze waardevolle gegevens en systemen bezitten. Hierdoor hebben bedrijven sneller de neiging om het losgeld te betalen in tegenstelling tot particulieren.

Wat zijn de gevolgen van ransomware?

Er zijn naast de financiele gevolgen nog meer gevolgen van ransomware-aanvallen, die ernstig kunnen zijn voor jouw bedrijf:

  • Reputatieschade: Ransomware-aanvallen kunnen leiden tot negatieve publiciteit en een beschadigd imago, wat de reputatie van het bedrijf sterk kan aantasten.
  • Verlies van gegevens: Als het losgeld niet wordt betaald is het mogelijk dat de aanvallers de gegevens permanent verwijderen of online publiceren
  • Downtime en verstoring van bedrijfsactiviteiten: Ransomware-aanvallen kunnen leiden tot uitval van systemen en onderbreking van bedrijfsactiviteiten, wat direct kan leiden tot verlies van inkomsten.
  • Juridische en regelgevingskwesties: Alle bedrijven worden geconfronteerd met juridische en regelgevingskwesties zoals de AVG als er persoonlijke informatie wordt gelekt door de aanvallers.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het betalen van het losgeld geen garantie biedt dat de gegevens weer toegankelijk zullen zijn. Soms ontgrendelen de aanvallers de gegevens niet. Na de betaling hervatten ze de aanval opnieuw of ontgrendelen ze de bestanden niet.

Maatregelen voor bescherming van ransomware

Het is belangrijk om jouw bedrijf te beschermen tegen de hiervoor genoemde ransomware aanvallen. Je moet als bedrijf zelf verschillende maatregelen nemen. Als eerste is een goede Next-Gen Antivirus nodig die zowel bekende als onbekende aanvallen kan detecteren en stoppen. Ook is het belangrijk dat medewerkers training krijgen in het herkennen van phishing e-mails. Dit kan in de vorm van security awareness trainingen die wij zelf ook aanbieden.
Mocht er ondanks alle maatregelen toch iets gebeuren dan is het heel belangrijk dat er een goede en geverifieerde back-up aanwezig is, zodat alles hersteld kan worden.

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over wat DesktopToWork voor jouw bedrijf kan betekenen op het gebied van (cyber)security? Neem een kijkje op onze website en neem contact op met een van onze experts die u kunt voorzien van meer informatie en adviezen!

Altijd, overal en op ieder apparaat veilig met elkaar werken.