Cyberverzekering géén overbodige luxe

Cyberverzekering geen overbodige luxe 1124x800 1

Een cyberverzekering, dat is toch niet nodig als je online security goed is geregeld? Met de enorme groei van cybercriminaliteit neemt echter ook de kans op een hack toe, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. En ook bij jouw bedrijf valt iets te halen, al denk je misschien van niet. Je risico’s afdekken is dus verstandig.

Hoe sterk je beveiliging ook is, het risico op inbraak in je systemen is nooit helemaal uit te sluiten. Hoewel de algoritmes van slimme antivirussoftware online bedreigingen proactief signaleren, kan er toch een moment van kwetsbaarheid zijn waar hackers gebruik van maken. Dat blijft een soort kat-en-muisspel. De oorzaak van een security incident is ook niet altijd technisch. Een medewerker kan bijvoorbeeld op een link in een bedrieglijk echte phishingmail klikken of – al dan niet bewust – informatie lekken. 

Elk bedrijf loopt cyberrisico’s

Veel bedrijven denken dat ze niet interessant zijn als target voor een hack. Dat is helaas niet waar, want elke organisatie kan het doelwit van cybercriminelen zijn. Ze nemen niet een specifieke organisatie op de korrel, maar schieten met hagel en kijken waar ze naar binnen kunnen. Vinden ze ergens een gaatje, dan gaan ze je systemen in om te kijken wat er te halen valt. Een hack is dus een toevalstreffer, die ook jouw bedrijf kan raken. Een paar duizend euro op een bankrekening is in feite al een risico.

Hackers vaak al langer binnen

Ook al ben je er alert op, dan kun je toch worden getroffen. Het lastige is namelijk dat hackers meestal niet meteen toeslaan. Vaak zijn ze al maanden binnen en komen ze in actie op een onbewaakt ogenblik. Ze gijzelen je systemen bijvoorbeeld op vrijdagavond, dat merk je pas als je maandagochtend aan het werk wilt. Zelfs als je veel back-ups maakt, ben je niet altijd safe. Werkt je back-upservice bijvoorbeeld vanuit dezelfde pc als waar je systemen op draaien, dan is de kans groot dat ze ook je back-up hebben gegijzeld. En wat doe je aIs je bedrijf slachtoffer is van cybercriminaliteit? Op zo’n moment heb je IT-specialisten nodig die precies weten wat er moet gebeuren. Dat is toch een vak apart, niet elke IT’er heeft daar de kennis en ervaring voor. 

Speciale cyber insurance nodig

Je beroepsaansprakelijkheids- of bedrijfsschadeverzekering dekt de risico’s van een cyberincident niet af. Daar zijn speciale cyberverzekeringen voor. Zo’n cyber insurance beschermt je op drie punten. Ten eerste is er je aansprakelijkheid. Stel, je hebt een datalek waardoor je klanten schade lijden. Dan kun je een beroep doen op je cyberverzekering voor het vergoeden van die schade. Ten tweede kun je zelf ook schade hebben door een cyberincident. Als je bijvoorbeeld je back-ups terug moet zetten, kan dat veel tijd en dus geld kosten. Het derde punt waarop een cyberverzekering dekking biedt, is schade doordat je bedrijf stil komt te liggen. Dat wordt vaak onderschat, maar kan tot een flink omzetverlies leiden! 

Experts die snel cybercrisis oplossen

Met een goede cyberverzekering kun je bovendien rekenen op praktische hulp bij een cybercrisis. Er staat een team van ervaren securityspecialisten voor je klaar om de problemen zo snel mogelijk op te lossen – want hoe langer de cybercrisis duurt, hoe groter de schade. Er zitten zelfs experts bij die de onderhandelingen met cybercriminelen voor je kunnen voeren. Want wat doe je als ze een miljoen in bitcoins van je willen in ruil voor je bedrijfsdata?

Cyber insurance in budget

Een cyberverzekering kost natuurlijk geld en daar moet je rekening mee houden in je budget – dat doen veel bedrijven nog niet. Voor de premie moet je denken aan 600 à 700 euro per jaar en dat bedrag loopt op afhankelijk van de omvang van je organisatie en de opties waar je voor kiest. Maar als je bedenkt hoe groot het risico is dat je daarmee afdekt, dan vallen die kosten heel erg mee.

Onafhankelijk advies over cyberverzekeringen

Bij DesktopToWork verkopen we zelf geen cyberverzekeringen, dat mogen alleen financiële dienstverleners. Daarom werken we samen met EvR, een gerenommeerd bedrijf dat in de top vijftig van financiële dienstverleners in Nederland staat en een ruime ervaring in het verzekeren van cyberrisico’s heeft. EvR biedt cyberverzekeringen van verschillende verzekeraars en geeft je onafhankelijk advies over een passende verzekering voor jouw bedrijf. Wacht niet tot het te laat is! 

Meer weten over cyberverzekeringen en wat we samen met EvR voor je kunnen betekenen op dit gebied? Neem contact met ons op. 

Altijd, overal en op ieder apparaat veilig met elkaar werken.