Word je er ook gek van, al die wachtwoorden? Makkelijke wachtwoorden zijn snel te kraken en ondermijnen je security. Ingewikkelde zijn niet te onthouden – zeker als je ze regelmatig moet vernieuwen. En hoe zorg je dat al je medewerkers veilig met wachtwoorden omgaan? Zeven goede redenen voor een password manager, of in goed Nederlands: een wachtwoordmanager.
1. Maar één wachtwoord om te onthouden
Wat is een wachtwoordmanager eigenlijk? Denk aan een kluis, maar dan digitaal. In die digitale kluis staan al je wachtwoorden veilig opgeslagen. Het enige wachtwoord dat jij paraat moet hebben, is dat van je wachtwoordkluis. Je loopt niet langer het risico van één relatief simpel wachtwoord in verschillende varianten. Want daarmee is de kans groot dat cybercriminelen na een hack van een site of app ook binnen weten te komen in andere online systemen die je gebruikt. Wachtwoordmanagers zoals Keeper of 1Password maken het leven van hackers een stuk moeilijker.
2. Moeilijk te kraken wachtwoorden
Het is even schrikken, maar wist je dat een wachtwoord van acht kleine letters direct te kraken is? Voeg je er hoofdletters, cijfers en symbolen aan toe, dan duurt het slechts enkele uren voor je gehackt bent. Dat moet je niet willen. Een wachtwoordmanager maakt voor elke site of app een uniek en moeilijk te kraken wachtwoord aan, dat bestaat uit bijvoorbeeld twintig tekens of meer. Zo’n wachtwoord laat zich in geen miljoen jaar raden. Het werkt heel simpel: jij voert je bestaande wachtwoorden in de wachtwoordmanager in en laat die ze voor je wijzigen. Zo is de toegang tot je systemen veel beter beveiligd.
3. Met één wachtwoord inloggen op al je sites en apps, op al je apparaten
Op elke site of app afzonderlijk inloggen? Die tijd is voorbij! Of je nu op je desktop, je laptop of je telefoon zit, je hoeft op elk apparaat maar één keer in te loggen met het wachtwoord van je wachtwoordkluis. Open je daarna een site of een app op het apparaat, dan voert de wachtwoordmanager automatisch het bijbehorende, veilige wachtwoord in. Jij hoeft niet meer na te denken welk password je ook weer waarvoor gebruikte.
4. Goede wachtwoorden die veilig in je wachtwoordkluis zitten
De unieke wachtwoorden die je wachtwoordmanager voor je maakt zijn niet alleen vele malen veiliger dan de wachtwoorden die je zelf bedenkt. Ze worden bovendien versleuteld opgeslagen. Met andere woorden: zelfs al zou iemand inbreken in de goed beveiligde wachtwoordkluis, dan zijn je inloggegevens niet leesbaar. Dat is heel wat veiliger dan zelf een lijstje bijhouden in je telefoon of dit ergens in een mapje verstoppen. Ook alle communicatie tussen de wachtwoordkluis en jou gaat trouwens versleuteld.
5. Continu een oogje op je wachtwoorden: zijn ze niet gehackt?
Een wachtwoordmanager houdt voor je in de gaten of je wachtwoorden niet ergens online rondzwerven, vooral ook op het dark web. Dat is het deel van het web dat veel voor duistere zaakjes wordt gebruikt en je niet met een gewone browser kunt doorzoeken. Worden je wachtwoorden gespot, dan krijg je een waarschuwing en laat je eenvoudig een nieuw, supersterk wachtwoord aanmaken. Laad je je wachtwoorden voor de eerste keer in je wachtwoordmanager, bijvoorbeeld vanuit je webbrowser? Dan doet deze breach watch zijn werk ook. Ben je ooit gehackt, dan weet je dat meteen.
6. Eén wachtwoord per afdeling, makkelijk en extra veilig
Waarom zouden alle medewerkers van een afdeling eigen wachtwoorden moeten hebben? Het is veel handiger als ze wachtwoorden delen. Dat kan met een wachtwoordmanager. Daarmee logt iedereen met dezelfde ijzersterke wachtwoorden in op alle apps en sites die op de afdeling worden gebruikt. Heel handig ook: als iemand uit dienst gaat, zorg je er met een druk op de knop voor dat je ex-medewerker nergens meer bij kan!
7. Extra beveiligingsstap voor nog meer veiligheid
Met supersterke en goed opgeslagen wachtwoorden maken wachtwoordmanagers online werken heel wat veiliger. Maar je kunt nog een stap verdergaan op het gebied van security, met iets wat ze multi-factor authenticatie noemen. Dit betekent dat je naast je wachtwoord ook een verificatiecode nodig hebt bij het inloggen op een site of app. Je wachtwoordmanager stuurt de code naar je telefoon en die tik je dan zelf in. Zo is de kans dat je wordt gehackt nóg kleiner.
Meer weten over de veiligheid en het gemak van een wachtwoordmanager? Neem contact met ons op!
Altijd, overal en op ieder apparaat veilig met elkaar werken.