Zo maak je jouw netwerk klaar voor VoIP

4 minuten, 0 seconden leestijd woensdag 24 juli 2019 VoIP

 

De keuze voor een VoIP netwerk is eigenlijk heel logisch. Het heeft immers veel voordelen te bieden waarbij we ons niet alleen beperken tot het aangenaam kostenplaatje. Met een telefooncentrale in de cloud ben je immers steeds bereikbaar, waar je ook bent. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat jouw VoIP netwerk helemaal klaar is voor de nieuwe stap. Want hoewel de telefooncentrale zich in de cloud bevindt, worden vaste toestellen nog steeds op het LAN-netwerk aangesloten en maken mobiele toestellen gebruik van wifi of mobiel internet.  

Geen zorgen: in de praktijk is overschakelen naar VoIP heel eenvoudigDesondanks blijft het wel belangrijk dat je nagaat of jouw netwerk wel klaar is om uit te groeien tot een optimaal functionerend VoIP netwerk. 

# 1. Integreer QoS in jouw VoIP netwerk 

Een slecht functionerend VoIP netwerk kan in kwaliteitsverlies resulteren. Denk bijvoorbeeld aan packet loss waarbij data verloren gaat of aan een delay of latency waarbij dezelfde packets wel erg lang nodig hebben om getransfereerd te worden. Door in te zetten op QoS of Quality of Service kan je dergelijke problemen voorkomen.  

QoS zorgt ervoor dat bepaalde data, zoals deze van het VoIP netwerk of van videoconferenties, voorrang krijgen op andere data zoals het mailverkeer. In principe verplaatst het de kwaliteit van het klassieke internetverkeer naar de realtime dataoverdracht. Dat is ook logisch: het is behoorlijk problematisch indien een telefoongesprek kwaliteitsverlies kent, maar het is minder catastrofaal indien een mail enkele seconden later de bestemmeling bereikt.  

Kies je voor VoIP-telefonie? Dan is het belangrijk om na te gaan of jouw routers en switches QoS ondersteunen en dit zo op te zetten dat ze optimaal aansluiten bij de nieuwe belmethode. 

# 2. Analyseer jouw VoIP netwerk 

Er zijn soms meer toestellen op het netwerk aangesloten dan men durft te denken. En dat kan voor problemen zorgen. Updates die op de drukste momenten van de dag worden binnengehaald, zoals Windows updates tijdens de kantooruren: routers en switches worden al snel overbelast. En dat merk je dan ook aan de kwaliteit van de VoIP-telefonie. Daarom is het belangrijk om voorafgaand het VoIP netwerk aan een analyse te onderwerpen. En het zo nodig aan te passen. 

# 3. Een aparte lijn voor jouw VoIP netwerk 

De internetlijn is vaak een beperkende factor voor de beschikbare bandbreedte. Die bandbreedte is cruciaal om gelijktijdig verschillende kwalitatieve gesprekken te voeren. Daarom kan het soms lonen om voor jouw VoIP netwerk een aparte internetlijn te nemen. Zware updates of back-ups zullen de gesprekken dan nooit kunnen verstoren, omdat ze via aparte lijnen worden opgezet. 

# 4. Pas de firewall aan voor jouw VoIP netwerk 

Een goede netwerkbeveiliging is cruciaal voor de veiligheid binnen jouw onderneming. Een firewall zal dan ook altijd aanwezig zijn. Maar zo’n firewall kan de effectiviteit van VoIP-telefonie al eens aantasten. Daarom is het noodzakelijk om vooraf een aantal zaken aan te passen. Zo zal je meestal wel SIP ALG en SPI uit moeten schakelen om vertraging te voorkomen. Ook moet jouw firewall het VoIP-verkeer van en naar de telefooncentrale in de cloud toelaten.  

# 5. Maak jouw VoIP netwerk klaar voor gebruik 

Mogelijks zal je ook extra kabels aan moeten leggen. Zeker indien je een vast VoIP-toestel wenst te plaatsen, installeer je minimaal cat5e-netwerkbekabeling en een extra stopcontact. Eventueel kan je ook PoE (Power over Ethernet) overwegen, tenzij je natuurlijk een extra draadloze headset van stroom moet voorzien. Vergeet tot slot niet om op de switches voldoende vrije poorten te voorzien. Ook dat is niet onbelangrijk. 

Wij sleutelen aan jouw VoIP netwerk 

Bij DesktopToWork bieden we niet alleen VoIP-telefonie aan. We doen veel meer dan enkel dat. Wij zetten immers in op een totaaloplossing en sleutelen daarom graag aan de connectiviteit binnen jouw onderneming, om zo een optimaal functionerend VoIP netwerk te garanderen. En wanneer ISDN stopt, mag jij gewoon rekenen op een onkreukbaar VoIP netwerk waarbij alleen het beste resultaat voldoende is. Hoe we dat doen? Dat leggen we graag even voor jou uit. Mail ons, bel ons of kom even op de koffie. Een heldere uitleg is altijd de garantie. 

 

 

Button: Neem contact op met mij 

 

Werk beter. Leef beter. Hoe maken wij onze beloftes waar?

Door hard te werken.

Online Desktop

Online Desktop

Wij maken in de cloud werken mogelijk. Zo werk je overal en ben je steeds bereikbaar. Uiteraard sleutelen we ook aan de vereenvoudiging van de processen. Waardoor je nog productiever bent!

Lees meer!
Office 365

Office 365

Via DesktopToWork kan je nu ook werken in de cloud met Office. En dit zonder dat je zelf hoeft te investeren in licenties en hardware. Niet alleen verlaag je de downtime, bovendien maak je gebruik van extra mogelijkheden. Denk maar onze uitgebreide support.

Lees meer!
VoIP en Mobiel

VoIP en Mobiel

De Online Werkplek vergt flexibiliteit. Door te kiezen voor VoIP introduceer je de vrijheid waar iedereen naar hunkert. Zo is eenieder overal bereikbaar, net zoals ook de klant het vraagt. En daar pluk je als bedrijf de voordelen van.

Lees meer!
Connectiviteit

Connectiviteit

Bij DesktopToWork verbinden we de voordelen van de cloud met die van een flexibele werkplek. Voor ons is verbinden nu eenmaal belangrijk. En daarom kennen we er alles van. Wij selecteren voor jou de beste internetlijn en leveren optimale netwerk- en wifi-oplossingen. Waardoor je voortdurend razendsnel werkt.

Lees meer!