DesktopToWork is Gold Partner van Microsoft!
Lees verder 2 maanden geledenWanneer een werknemer de bons krijgt, moet de ex-medewerker vaak ook veel teruggeven. De bedrijfswagen bijvoorbeeld. En de kantoorsleutels. Alles wordt vervolgens mooi genoteerd. Maar in de praktijk blijft het vaak tot dergelijke fysieke eigendommen en toegangsmiddelen beperkt. Digitaal wordt er maar al te vaak geen of te weinig actie ondernomen. Terwijl het van belang is om de ex-werknemer ook de digitale toegang te ontzeggen. Dat kunnen ze voor jou in de rechtbank bevestigen, want er zijn wel honderden voorbeelden waarbij het misliep. En daarom lichten we het verband tussen toegangsbeheer en het ontslag graag even toe.
De digitale poort wordt zelden gesloten
Een recent onderzoek van Bomgar toonde aan dat slechts 37% van de IT-professionals over een integraal overzicht met toegangsrechten beschikt. 37%! En de andere 63%? Zij voelen toegangsbeheer waarschijnlijk gewoon een beetje aan. Dat zij vervolgens het deksel op de neus krijgen, hoeft niemand te verbazen.
Bovendien weet hetzelfde onderzoek ten hemel te schreeuwen dat maar liefst één derde van de IT-professionals niet weet of ex-werknemers al dan niet toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk. En intussen maar investeren in fikse beveiligingsmaatregelen. Om vervolgens de interne informatie voor rancuneuze ex-medewerkers te grabbel te leggen... Geschift. Beter kunnen we het niet samenvatten.
Werknemers die de digitale toegang misbruiken
Dat gebeurt inderdaad vaker dan je denkt. Zo had een ex-beheerder van het Haags hostingbedrijf Verelox in 2017 nog alle servers gewist. Het hele netwerk ging vervolgens catastrofaal offline. Maar er zijn ook verhalen waarbij ex-medewerkers hun nieuwe werkgever plezierden met interne informatie. Of waarbij ex-medewerkers de interne informatie gebruikten om actief de relaties van de vorige werkgever te benaderen.
Natuurlijk zijn schadevergoedingen in dergelijke gevallen perfect mogelijk en kan ook een relatie- en boetebeding de pijn verzachten. Toch mag het duidelijk zijn dat voorkomen nog steeds beter is dan genezen. Want zelfs het kleinste lek doet een groot schip zinken.
Centraal toegangsbeheer helpt het overzicht te behouden
Wil je dergelijke situaties voorkomen? Dan is het belangrijk om de digitale toegang in kaart te brengen. Voor elke medewerker moet duidelijk zijn tot welke interne data men toegang heeft, welke persoonsgegevens men kan benaderen en of er eventuele koppelingen bestaan met andere applicaties of accounts zoals Facebook. Wanneer het overzicht helder en duidelijk is, maak je toegangsbeheer eenvoudiger. En zo ook de beveiliging.
Met toegangsbeheer ontslag in goede banen leiden
Door het toegangsbeheer te centraliseren reset je met een enkele klik bestaande wachtwoorden. Maar hiernaast dien je de bevoegdheid om accounts aan te maken en rechten te beheren eveneens centraal te houden om zo de kans op inbreuken te verkleinen. Technisch gezien is er duidelijk veel mogelijk. Zeker indien logingegevens aan IP-adressen worden gekoppeld of indien inloggen enkel kan door middel van MFA, is het vaak eenvoudiger om de toegang te blokkeren.
Toch hoeft toegangsbeheer niet alleen een technisch verhaal te zijn. Net zoals het autoreglement afspraken maakt met betrekking tot het inleveren van de bedrijfswagen bij het ontslag, dien je ook preventief een en ander te regelen met betrekking tot de digitale toegang. Logisch, toch?
Bij DesktopToWork leggen we de focus natuurlijk bij technische maatregelen. Want dat is nu eenmaal onze specialiteit. Wij zetten in op een overzichtelijk toegangsbeheer waarbij rechten eenvoudig worden ingetrokken en het beheer wordt gecentraliseerd. Voor heel gevoelige omgevingen gaan we echter nog een stapje verder en voegen we er nog een aantal extra veiligheidsparameters aan toe.
Door van toegangsbeheer een halszaak te maken, verhogen we de digitale veiligheid. Wil je weten hoe we dat doen? Dan leggen we dat graag even voor jou uit. Geef ons een belletje of kom op de koffie. Dan bespreken we samen de mogelijkheden.