Wat is VoIP nu net en wat moet ik weten?

3 minuten, 39 seconden leestijd maandag 6 mei 2019 VoIP

VoIP is een ideale manier om de online werkplek mogelijk te maken. Online werken vergt nu eenmaal flexibiliteit en VoIP-telefonie zorgt ervoor dat medewerkers voortdurend bereikbaar zijn. Waar ze zich ook mogen bevinden. Niet voor niets zijn ook wij helemaal gek van de VoIP telefoon. Maar wat is dat nu net, met VoIP bellen? Is er echt zoiets als een VoIP telefoon? En waarvan is VoIP de afkorting? In dit blogartikel leggen we een en ander voor jou uit.

VoIP betekenis & VoIP afkorting

Laten we van start gaan met de VoIP afkorting dat voluit leest als Voice over Internet Protocol. Spraak via het internet zouden we het kunnen noemen. Of gewoon VoIP bellen. Dat bekt immers net zo makkelijk.

Eigenlijk gaat het bij VoIP om een protocol om spraak of geluid via een datanetwerk te verplaatsen. Zo kan je via het internet telefoneren. Je gebruikt hiervoor een telefooncentrale op basis van VoIP-technologie. Dit kan jouw telefooncentrale zijn, maar dat is echt geen verplichting. Zo werken we bij DesktopToWork met VoIP-telefonie gebaseerd op de cloudtechnologie. Hierdoor hoef je zelf niet te investeren en kan je voortdurend via VoIP bellen, ook wanneer je tijdens een restaurantbezoekje even moet overleggen met de boekhouder.

Hoe werkt een VoIP telefoon?

Wanneer we via VoIP bellen worden gesprekken via de internetverbinding getransporteerd, ongeacht of het nu gaat om een glasvezelverbinding of om ADSL. Om het gesprek digitaal te verzenden gebruiken we een zogenoemde spraakcodec. De spraakcodec zet het geregistreerde geluid om in codetaal omdat het via het datanetwerk kan worden verzonden. De telefooncentrale bevindt zich vervolgens op een externe locatie en gaat razendsnel aan de slag. En dat geeft VoIP betekenis.

Wat zijn de voordelen van VoIP bellen?

Wat is VoIP nu net en wat moet ik weten?

Door via VoIP te bellen reken je op een aantal belangrijke voordelen. En dat bewijzen we graag.

Zo kan je het intern telefoonnummer aan een IP-adres koppelen en ben je ook thuis of elders bereikbaar. En dit gewoon mét jouw zakelijk telefoonnummer. Zo oogt een VoIP telefoon heerlijk professioneel en dringen er zich geen extra kosten op. Ook de kwaliteit gaat bij een VoIP telefoon niet verloren, integendeel. Vaak merken wij immers dat de kwaliteit van het signaal net beter wordt en dat ruis compleet wegvalt, hoewel comfort noise om praktische redenen kan worden toegevoegd.

Hiernaast zijn er ook infrastructureel een aantal voordelen te benoemen. Minder investeringen en bekabeling zijn bijvoorbeeld het logisch gevolg, zeker indien je kiest voor een VoIP-telefooncentrale in de cloud. Hierdoor valt een groot deel van het kostenplaatje weg, maar wordt de interne en externe telefonie ook een stuk goedkoper. De praktijk leert ons dat je met een VoIP telefoon tot maar liefst 60% kan besparen!

Tot slot zijn de voordelen van VoIP-telefonie eenvoudig te herleiden tot deze van de online desktop. Zo kan je jouw VoIP telefoon eenvoudig combineren met andere tools om samen te werken. Gelijktijdig aan documenten werken? Videoconferenties organiseren? Stuk voor stuk gaat het om tools die eenvoudig te integreren zijn. En intussen werk je overal, ben je voortdurend bereikbaar en doe je dat alles locatieonafhankelijk. Gewoon, omdat je helemaal klaar mag zijn voor de uitdagingen van morgen.

Zijn er ook nadelen verbonden aan VoIP bellen?

Natuurlijk wel. En wij zijn zeker niet te beroerd om dat toe te geven.

Zo kan er sprake zijn van storingsgevoeligheid bij minder moderne netwerken. Dat is meteen ook de reden waarom wij aan de netwerkverbinding sleutelen. Natuurlijk alleen als dat echt noodzakelijk is.

Maar net omdat je locatieonafhankelijk kan werken zorgen we er ook voor dat zowel de online desktop als de VoIP telefoon ook bij lagere internetsnelheden moeiteloos functioneren. Dat garanderen wij elke dag opnieuw. En zo maken wij de online werkplek mogelijk.

Hiernaast blijf je natuurlijk afhankelijk van internetverbindingen en stroomlijnen. Doet de stroom het niet? Dan kan je niet zomaar met VoIP bellen. Met jouw smartphone heb je dat probleem niet. Wel heb je tegenwoordig nog maar zelden een adapter nodig. Dit omdat PoE (Power over Ethernet) steeds eenvoudiger wordt geïntegreerd. Natuurlijk moet de netwerkapparatuur PoE dan wel ondersteunen, maar dat zoeken onze netwerkspecialisten heus wel voor jou uit.

Meer weten over de kracht van een VoIP telefoon en hoe wij eventuele nadelen moeiteloos counteren? Neem dan contact met ons op of kom even op de koffie. Of nodig gewoon een van onze medewerkers bij jou uit. Dat is net zo eenvoudig.

Jasper Spaan Geschreven door Jasper Spaan op
maandag 6 mei 2019
VoIP

Volg ons


Werk beter. Leef beter. Hoe maken wij onze beloftes waar?

Door hard te werken.

Online Desktop

Online Desktop

Wij maken in de cloud werken mogelijk. Zo werk je overal en ben je steeds bereikbaar. Uiteraard sleutelen we ook aan de vereenvoudiging van de processen. Waardoor je nog productiever bent!

Lees meer!
Office 365

Office 365

Via DesktopToWork kan je nu ook werken in de cloud met Office. En dit zonder dat je zelf hoeft te investeren in licenties en hardware. Niet alleen verlaag je de downtime, bovendien maak je gebruik van extra mogelijkheden. Denk maar onze uitgebreide support.

Lees meer!
VoIP en Mobiel

VoIP en Mobiel

De Online Werkplek vergt flexibiliteit. Door te kiezen voor VoIP introduceer je de vrijheid waar iedereen naar hunkert. Zo is eenieder overal bereikbaar, net zoals ook de klant het vraagt. En daar pluk je als bedrijf de voordelen van.

Lees meer!
Connectiviteit

Connectiviteit

Bij DesktopToWork verbinden we de voordelen van de cloud met die van een flexibele werkplek. Voor ons is verbinden nu eenmaal belangrijk. En daarom kennen we er alles van. Wij selecteren voor jou de beste internetlijn en leveren optimale netwerk- en wifi-oplossingen. Waardoor je voortdurend razendsnel werkt.

Lees meer!