VPS, DPS of Shared Hosting: zo maak je de keuze

5 minuten, 31 seconden leestijd donderdag 5 september 2019 Hosting

Wanneer je jouw website of webwinkel online hoopt te krijgen, heb je een server of hostingdienst nodig. Hierbij heb je de keuze tussen DPS en VPS hosting, maar bestaat er ook zoiets als Shared Hosting. Dit onderscheid is niet onbelangrijk omdat ze elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Bovendien vormen ze vaak de verklaring voor sterk wijzigende prijskaartjes. Om het onderscheid duidelijk te maken, leggen we in dit blogbericht een en ander voor jou uit.  

Wat is VPS hosting? 

Bij VPS hosting gaat het om hosting op een virtual private server. Zo’n virtual private server wordt aangeboden door een hostingdienst waarbij men één grote fysieke server opdeelt in talloze kleine virtuele servers. Hierdoor zet men de fysieke server maximaal in. Hoewel de server virtueel is, hoef je dat niet te merken. Elke virtuele server heeft immers zijn eigen OS en eigenschappen en bevindt zich bovendien in een privaat jasje. De verschillende private servers functioneren met andere woorden onafhankelijk van elkaar en verstoren elkaar niet.  

Wanneer is VPS hosting een goed idee? 

VPS hosting is een betaalbare hostingvorm waarbij je steeds zeker bent van de beloofde capaciteit. Je bent met andere woorden niet afhankelijk van de prestaties van een andere gebruiker: een hoge load van één virtuele server heeft geen invloed op jouw VPS server. Voor de meeste standaard toepassingen, zoals het draaien van onafhankelijke besturingssystemen of websites, is een VPS server met andere woorden uitermate geschikt. Het hostingpakket kan bovendien eenvoudig worden aangepast en kan dus gewoon meegroeien met jouw onderneming.  

Indien de server daarentegen wordt gebruikt om CPU-intensieve applicaties te draaien, is VPS hosting minder geschikt. DPS vormt dan het ideale alternatief. Ook moet je bij een VPS server iets meer technische kennis op zak hebben dan bij Shared Hosting. En het prijskaartje is bij een VPS server eveneens hoger dan bij Shared Hosting in Nederland. 

Voordelen van VPS hosting 

 • Een VPS server is goedkoper dan een DPS server; 
 • Grote mate van flexibiliteit; 
 • Visualisatie en ontbreken van onderlinge afhankelijkheid; 
 • Meer controle dan bij Shared Hosting.  

Nadelen van VPS hosting 

 • Een VPS server is duurder dan Shared Hosting in Nederland; 
 • Een VPS server vergt meer technische kennis en onderhoud; 
 • Een VPS server is niet geschikt voor zware applicaties en grote webshops. 

Wat is DPS hosting? 

Bij DPS hosting gaat het om hosting op een zogenoemde dedicated private server. In feite gaat DPS net dat tikkeltje verder dan een VPS server. Je krijgt immers jouw eigen fysieke server die je met niemand hoeft te delen. Hierdoor zijn de mogelijkheden vaak een stuk uitgebreider dan wat we van een VPS server mogen verwachten, maar uiteraard is er ook een hoog prijskaartje aan verbonden.  

Wanneer is DPS hosting een goed idee? 

DPS hosting is een goed idee indien je jouw eigen server wilt die je volledig zelf kan inrichten. Ook is het ideaal voor zij die op veel rekenkracht moeten rekenen. Grote websites of uitgebreide webwinkels zijn met andere woorden gebaat bij DPS hosting. 

In principe kan een VPS server alles wat je ook van DPS hosting mag verwachten. Enkel indien je extra veel rekencapaciteit nodig hebt, is DPS hosting een goed idee. In het andere geval verkwansel je eigenlijk veel geld, want een groot deel van de beschikbare capaciteit blijft dan onbenut. Daarom maak je maar beter een goede financiële vergelijking. 

Voordelen van DPS hosting 

 • Je beschikt over een eigen server die 100% naar wens in te richten is; 
 • Je hebt de volledige rekenkracht tot jouw beschikking; 
 • Het is de ideale oplossing voor zware applicaties, websites of grote webshops; 
 • Er is geen sprake van onderlinge afhankelijkheid; 
 • Je beschikt over een maximale vrijheid. 

Nadelen van DPS hosting 

 • Duurder dan VPS hosting en Shared Hosting; 
 • Niet mogelijk om kosten te delen; 
 • Minder flexibel; 
 • Risico op onbenutte capaciteit (hoge kosten in vergelijking met capaciteitsgebruik). 

Wat is Shared hosting? 

Zoals het woord het eigenlijk al aangeeft, deel je bij Shared Hosting jouw webserver met andere gebruikers. Hierbij krijgt iedereen een deel van de beschikbare capaciteit. Omdat er geen sprake is van virtualisatie ben je in principe afhankelijk van de andere klanten. Bovendien kan je niet zomaar sleutelen aan de instellingen van de server. 

Wanneer is Shared Hosting een goed idee? 

Shared Hosting is een optie indien je op zoek bent naar goedkope en flexibele hosting zonder onderhoud. De voorwaarde is en blijft wel dat jouw website niet zo groot is, net zoals die van de personen waarmee je de server deelt. Anders zal er nooit voldoende capaciteit zijn om jouw website of webshop te hosten. Wanneer zekerheid een must is, wat vandaag de dag bijna altijd het geval is, is VPS hosting eigenlijk altijd een beter idee.  

Voordelen van Shared Hosting 

 • Shared Hosting is de goedkoopste vorm van hosting; 
 • Bij Shared Hosting heb je geen onderhoud aan de server; 
 • Shared Hosting is flexibel uit te breiden.  

Nadelen van Shared Hosting 

 • Het gaat om een gedeelde capaciteit met onderlinge afhankelijkheid; 
 • Geen mogelijkheid om serverinstellingen aan te passen; 
 • Niet geschikt voor zware websites of webshops. 

DesktopToWork helpt je verder 

Bij DesktopToWork denken we in oplossingen. Een optimale connectiviteit in combinatie met een ultieme veiligheid en dit alles in een betaalbaar jasje: daar staan we voor! En dus helpen we jou graag in de zoektocht naar de best geschikte hostingmogelijkheden. Standaard opteren we daarbij voor VPS hosting, maar uiteraard maken we al even graag een uitzondering. Laten we daarom jouw situatie bespreken onder de geur van verse koffie. Kom langs op ons kantoor of geef ons een belletje. Dan staat jouw website of webshop zo online.  

 

Jasper Spaan Geschreven door Jasper Spaan op
donderdag 5 september 2019
Hosting

Volg ons


Werk beter. Leef beter. Hoe maken wij onze beloftes waar?

Door hard te werken.

Online Desktop

Online Desktop

Wij maken in de cloud werken mogelijk. Zo werk je overal en ben je steeds bereikbaar. Uiteraard sleutelen we ook aan de vereenvoudiging van de processen. Waardoor je nog productiever bent!

Lees meer!
Office 365

Office 365

Via DesktopToWork kan je nu ook werken in de cloud met Office. En dit zonder dat je zelf hoeft te investeren in licenties en hardware. Niet alleen verlaag je de downtime, bovendien maak je gebruik van extra mogelijkheden. Denk maar onze uitgebreide support.

Lees meer!
VoIP en Mobiel

VoIP en Mobiel

De Online Werkplek vergt flexibiliteit. Door te kiezen voor VoIP introduceer je de vrijheid waar iedereen naar hunkert. Zo is eenieder overal bereikbaar, net zoals ook de klant het vraagt. En daar pluk je als bedrijf de voordelen van.

Lees meer!
Connectiviteit

Connectiviteit

Bij DesktopToWork verbinden we de voordelen van de cloud met die van een flexibele werkplek. Voor ons is verbinden nu eenmaal belangrijk. En daarom kennen we er alles van. Wij selecteren voor jou de beste internetlijn en leveren optimale netwerk- en wifi-oplossingen. Waardoor je voortdurend razendsnel werkt.

Lees meer!