Succesvol online samenwerken

2 minuten, 49 seconden leestijd vrijdag 7 juni 2019 Het nieuwe werken

30 miljoen mensen wereldwijd werken wel eens thuis. De virtuele werkplek wordt daardoor steeds belangrijker. Dat levert wel wat problemen op, want hoe werk je dan samen? Op kantoor kun je even naar elkaar toe lopen, of je gaat samen even aan tafel zitten en neemt alle mogelijkheden door. Het wordt nog een beetje lastiger als je collega zich in een andere stad, provincie, ander land of misschien zelfs in een andere tijdzone bevindt. Een paar tips voor succesvol online samenwerken.

Rolverdeling en verantwoordelijkheid

Als je een goede samenwerking wilt starten, zowel online als offline, is het belangrijk dat er een goede rolverdeling is en dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheden neemt. Als niet iedere persoon in een team weet wie verantwoordelijk is voor welke taak, is dat een recept voor chaos. Maak daarom duidelijk wie de manager van het project is, wat de precieze taakverdeling is en wanneer een opdracht klaar moet.

Dit is eigenlijk de basis van het samenwerken. Het maakt hierbij nog niet uit of je nu online samenwerkt, of dat je op kantoor samenwerkt.

Instant Messaging en online samenwerken

Tegenwoordig zijn er allerhande instant messaging (IM)-apps. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp of Telegram. Het voordeel van deze apps: ze zijn te gebruiken voor laptops, desktops, tablets en uiteraard smartphones. Het is een manier om snel contact te hebben met je collega’s. Het maakt niet uit waar iemand zich bevindt.

Vaak wordt binnen een bedrijf een groepsapp aangemaakt, waar alle ins- en outs te lezen zijn. Soms komt er ook wel eens wat humor voor. Dat zorgt ervoor dat je toch nog een persoonlijke relatie opbouwt met iemand die ver weg is. Zo blijf je echt verbonden met je werk.

De juiste software

Online samenwerken gaat het best met de juiste software. Daarmee doelen we vooral op software die altijd online de laatste versie opslaat en waarbij meerdere mensen tegelijk aan een document kunnen werken. Daarmee kunnen opdrachten veel sneller afgerond worden. Anders blijf je de laatste versies aan elkaar doorsturen en dat is niet efficiënt.

Virtueel vergaderen

Vergaderen via een videocall? Waarom niet? Scherm delen? Geen probleem. Er zijn genoeg software-oplossingen die je hierbij kunnen helpen. Zo stel je iedereen op de hoogte van een project of idee. Het is een goede manier om collega’s betrokken te houden en berichten nauwkeuriger over te brengen.

Ego’s en persoonlijkheden

Eerlijk is eerlijk: ieder bedrijf heeft wel iemand met een iets groter ego rondlopen. Voor online samenwerken is het belangrijk dat iedereen zijn of haar eigen ego even opzij zet en voor het gezamenlijke doel gaat. Je kunt niet van alles verstand hebben. Andersom kun je ook niet verwachten dat je collega van alles verstand heeft. Behandel je collega’s met respect en wees beleefd. Laat iedereen een keer in het middelpunt van de belangstelling staan.

Je persoonlijkheid is net zo belangrijk als het juiste gereedschap. Collega’s moeten weten dat ze op je kunnen bouwen. Online moet je erg oppassen met sarcasme, zelfs als het onderdeel van je persoonlijkheid is. Je loopt anders het risico dat een collega je sarcasme verkeerd opvat. Daarmee kun je het hele project schaden.

Voordat je begint met online samenwerken, flexwerken of flexmanagen, is het belangrijk dat je de juiste discipline hebt, je de juiste houding anneemt en, als laatste, met het juiste gereedschap werkt.

Werk beter. Leef beter. Hoe maken wij onze beloftes waar?

Door hard te werken.

Online Desktop

Online Desktop

Wij maken in de cloud werken mogelijk. Zo werk je overal en ben je steeds bereikbaar. Uiteraard sleutelen we ook aan de vereenvoudiging van de processen. Waardoor je nog productiever bent!

Lees meer!
Office 365

Office 365

Via DesktopToWork kan je nu ook werken in de cloud met Office. En dit zonder dat je zelf hoeft te investeren in licenties en hardware. Niet alleen verlaag je de downtime, bovendien maak je gebruik van extra mogelijkheden. Denk maar onze uitgebreide support.

Lees meer!
VoIP en Mobiel

VoIP en Mobiel

De Online Werkplek vergt flexibiliteit. Door te kiezen voor VoIP introduceer je de vrijheid waar iedereen naar hunkert. Zo is eenieder overal bereikbaar, net zoals ook de klant het vraagt. En daar pluk je als bedrijf de voordelen van.

Lees meer!
Connectiviteit

Connectiviteit

Bij DesktopToWork verbinden we de voordelen van de cloud met die van een flexibele werkplek. Voor ons is verbinden nu eenmaal belangrijk. En daarom kennen we er alles van. Wij selecteren voor jou de beste internetlijn en leveren optimale netwerk- en wifi-oplossingen. Waardoor je voortdurend razendsnel werkt.

Lees meer!