Onderzocht: draagt het Nieuwe Werken bij aan werktevredenheid?

3 minuten, 10 seconden leestijd maandag 22 juli 2019 Het nieuwe werken

Het debat rond het Nieuwe Werken woedt ongestoord verder. Terwijl steeds meer ondernemingen er de voordelen van inzien, blijven sommigen halsstarrig vasthouden aan de klassieke manier van werken. Zo lopen ze een aantal belangrijke voordelen mis. In dat debat halen voorstanders van het Nieuwe Werken vaak de werktevredenheid als argument aan, terwijl anderen dan weer aangeven dat er wel meer werktevredenheid factoren zijn. Is er eigenlijk een werktevredenheidsonderzoek dat dergelijke positieve verbanden vaststelt? Wij van DesktopToWork zochten het voor jou uit. En we lichten meteen ook een en ander toe. 

Werktevredenheidsonderzoek door de Radboud Universiteit Nijmegen 

Bij een werktevredenheidsonderzoek door de Radboud Universiteit Nijmegen, zoals verschenen in het Tijdschrift voor HRM, onderzocht men de invloed van het Nieuwe Werken op de zogenoemde werkgerelateerde flow. Dit is een verzameling van arbeidsplezier, een vorm van opperste concentratie, het opgaan in het werk en intrinsieke werkmotivatie. Aan het werktevredenheidsonderzoek namen maar liefst 30 verschillende organisaties deel waarbij verschillende homogene functiegroepen werden geselecteerd. 

Top-down uitvoering volstaat niet voor werktevredenheid Nieuwe Werken 

Het werktevredenheidsonderzoek stelde een positief verband vast tussen enerzijds de empowerment zoals het door de werknemers wordt ervaren en een werkgerelateerde flow anderzijds. Centraal stond met andere woorden de ervaring van de medewerkers en niet deze van de leidinggevende. Een top-down uitvoering waarbij het Nieuwe Werken enkel en alleen een implementatie is van gewijzigde arbeidscondities, volstond met andere woorden niet om een verbeterde werkgerelateerde flow te constateren. Medewerkers moeten de empowerment immers ook op de werkvloer ervaren. Niet alleen de manier van werken moet veranderen, ook hoe medewerkers daar zelf over mogen beslissen. Inspraak en autonomie blijken volgens dit werktevredenheidsonderzoek belangrijke elementen te zijn. 

Het Nieuwe Werken en de verschillende werktevredenheid factoren 

Meer autonomie, outputmanagement, telewerken, coaching, hulpgedrag onder collega’s en vriendschappelijke banden tussen collega’s. Dat zijn de werktevredenheid factoren die volgens dit werktevredenheidsonderzoek de werkgerelateerde flow wisten te verbeteren. De conclusie van het werktevredenheidsonderzoek luidt dan ook dat de werkgerelateerde flow zich laat beïnvloeden door technologische hulpmiddelen, culturele aspecten en empowerment zoals het door de werknemer wordt gepercipieerd. Het stelt met andere woorden een verband vast tussen het Nieuwe Werken en de werkgerelateerde flow, maar het geeft ook aan dat er meer nodig is dan enkel en alleen enkele technologische aanpassingen.  

Werktevredenheid stimuleren via DesktopToWork 

Het aangehaalde werktevredenheidsonderzoek onderstreept ook onze zienswijze. Ook wij zien de Online Desktop enkel en alleen als een verlengstuk van een nieuwe manier van werken. Onze digitale tools zullen de werkplek immers niet alleen kunnen veranderen, maar ze schenken wel alle mogelijkheden om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Hierbij zetten we in op de efficiëntievoordelen die aan het Nieuwe Werken verbonden zijn, waardoor werkgevers automatisch beslissen om anders te werken. En door anders te werken, kunnen medewerkers ook anders leven. En dat zullen zij op hun beurt al snel ervaren.  

Meer weten over hoe wij het Nieuwe Werken tot realiteit verheffen en hoe we gelijktijdig bouwen aan een verbeterde werktevredenheid? Spar er dan over met één van onze specialisten. Want niet alleen op vlak van IT zijn wij echte experts. Wij zijn dan ook thuis in alle sectoren en goochelen graag met voordelen. Omdat je enkel zo klaar kan zijn voor de uitdagingen van morgen. 

 

Werk beter. Leef beter. Hoe maken wij onze beloftes waar?

Door hard te werken.

Online Desktop

Online Desktop

Wij maken in de cloud werken mogelijk. Zo werk je overal en ben je steeds bereikbaar. Uiteraard sleutelen we ook aan de vereenvoudiging van de processen. Waardoor je nog productiever bent!

Lees meer!
Office 365

Office 365

Via DesktopToWork kan je nu ook werken in de cloud met Office. En dit zonder dat je zelf hoeft te investeren in licenties en hardware. Niet alleen verlaag je de downtime, bovendien maak je gebruik van extra mogelijkheden. Denk maar onze uitgebreide support.

Lees meer!
VoIP en Mobiel

VoIP en Mobiel

De Online Werkplek vergt flexibiliteit. Door te kiezen voor VoIP introduceer je de vrijheid waar iedereen naar hunkert. Zo is eenieder overal bereikbaar, net zoals ook de klant het vraagt. En daar pluk je als bedrijf de voordelen van.

Lees meer!
Connectiviteit

Connectiviteit

Bij DesktopToWork verbinden we de voordelen van de cloud met die van een flexibele werkplek. Voor ons is verbinden nu eenmaal belangrijk. En daarom kennen we er alles van. Wij selecteren voor jou de beste internetlijn en leveren optimale netwerk- en wifi-oplossingen. Waardoor je voortdurend razendsnel werkt.

Lees meer!