Het Nieuwe Werken: wat houdt dat in?

3 minuten, 0 seconden leestijd donderdag 6 juni 2019 Het nieuwe werken

Het Nederlandse bedrijfsleven richt zich steeds meer in op ‘Het Nieuwe Werken’. Wat houdt dat eigenlijk in? Wat moeten bedrijven ervoor regelen om ook te kunnen experimenteren met deze nieuwe manier van werken? Een beknopte uitleg.

Wat is Het Nieuwe Werken eigenlijk?

Het Nieuwe Werken richt zich vooral op het resultaat dat geleverd moet worden. Het is daarbij niet zo belangrijk waar het werk wordt uitgevoerd of hoeveel kantooruren eraan moeten worden besteed. Er wordt gewerkt met een deadline en verder bepaalt de werknemer zelf wanneer hij of zij ermee aan de slag gaat. Daarnaast kiest de werknemer zelf welke faciliteiten worden gebruikt om het doel te bereiken.

Van oorsprong komt dit concept uit de ICT-sector. Microsoft introduceerde de term en werkt nog altijd volgens deze ideologie. Het idee achter Het Nieuwe Werken is dat mensen met de juiste kennis altijd en overal toegang tot relevante informatie moeten hebben. En dat zijzelf verantwoordelijker worden voor hun eigen succes. Het verandert bijvoorbeeld hoe er tegen leiderschap, samenwerken en de organisatiecultuur aan wordt gekeken.

Waaraan herken je het concept?

Bij dit concept krijgt de werknemer meer eigen verantwoordelijkheid. De focus ligt meer op vertrouwen en minder op controle. Daardoor moeten leidinggevenden hun stijl aanpassen. Daarnaast is er meer aandacht voor het eindresultaat. Je kunt alleen de output van medewerkers meten, en niet het exacte proces. Zo kun je bijvoorbeeld niet meten hoeveel tijd daadwerkelijk aan een project is besteed.

Medewerkers krijgen veel meer vrijheid als het gaat om tijden, de werklocatie en de manier van invullen. Er zijn minder regels en procedures. Daar horen natuurlijk ook de nodige aanpassingen op ICT-gebied bij. Een goede infrastructuur is belangrijk, maar ook een voldoende aanwezigheid van telecommunicatiemiddelen.

Waarom kiezen voor Het Nieuwe Werken?

Het grootste voordeel van Het Nieuwe Werken is dat er eindelijk een goede balans komt tussen werk- en privé. Bij de traditionele manier van werken, zijn de uren vastgelegd. Het gaat om het halen van uren en de aanwezigheidsplicht. Dat is veel minder op het resultaat gericht. Met Het Nieuwe Werken kunnen werknemers hun leven veel meer inrichten naar de eigen behoeften. Dat levert vooral veel voordeel op voor ouders (in de dop). Overdag kunnen de kinderen worden opgehaald, terwijl vader of moeder na bedtijd nog even wat taken wegwerkt.

Uit onderzoek blijkt dat Het Nieuwe Werken ervoor zorgt dat werknemers meer tevreden, productiever en innovatiever zijn dan medewerkers die tussen 9 en 5 op kantoor zitten.

Zijn er risico’s?

Bij ieder concept zijn er voor- en nadelen. Bij Het Nieuwe Werken is dat niet anders. Doordat medewerkers flexibeler kunnen en mogen zijn, bestaat het risico dat ze juist meer met werk bezig zijn. Ze zijn immers altijd en overal op de hoogte van zaken. Het kan best zijn dat medewerkers constant e-mails gaan checken en beantwoorden.

Een ander nadeel is dat medewerkers elkaar veel minder vaak in persoon ontmoeten. Het hebben van collega’s is onderdeel van het sociale leven. Het daadwerkelijk ontmoeten van collega’s kan als een gemis worden ervaren.

De toekomst van Het Nieuwe Werken

De technische mogelijkheden zijn al voorhanden. Denk bijvoorbeeld aan het werken op een andere locatie dan kantoor, dankzij cloudtoepassingen. Telewerken, thuiswerken en dynamische werkplekken staan voorop. In de toekomst komt er uiteraard een nieuwe aanwas aan medewerkers, die is gewend op een andere manier te werken dan op de traditionele manier van werken (‘Het Oude Werken’).

Lifehacking wordt steeds belangrijker. Kenniswerkers gaan doelmatiger en efficiënter om met een groeiende stroom aan informatie. Daar zit de echte winst als het om efficiency gaat.

Werk beter. Leef beter. Hoe maken wij onze beloftes waar?

Door hard te werken.

Online Desktop

Online Desktop

Wij maken in de cloud werken mogelijk. Zo werk je overal en ben je steeds bereikbaar. Uiteraard sleutelen we ook aan de vereenvoudiging van de processen. Waardoor je nog productiever bent!

Lees meer!
Office 365

Office 365

Via DesktopToWork kan je nu ook werken in de cloud met Office. En dit zonder dat je zelf hoeft te investeren in licenties en hardware. Niet alleen verlaag je de downtime, bovendien maak je gebruik van extra mogelijkheden. Denk maar onze uitgebreide support.

Lees meer!
VoIP en Mobiel

VoIP en Mobiel

De Online Werkplek vergt flexibiliteit. Door te kiezen voor VoIP introduceer je de vrijheid waar iedereen naar hunkert. Zo is eenieder overal bereikbaar, net zoals ook de klant het vraagt. En daar pluk je als bedrijf de voordelen van.

Lees meer!
Connectiviteit

Connectiviteit

Bij DesktopToWork verbinden we de voordelen van de cloud met die van een flexibele werkplek. Voor ons is verbinden nu eenmaal belangrijk. En daarom kennen we er alles van. Wij selecteren voor jou de beste internetlijn en leveren optimale netwerk- en wifi-oplossingen. Waardoor je voortdurend razendsnel werkt.

Lees meer!