Het nieuwe werken: trends en ontwikkelingen

6 minuten, 26 seconden leestijd dinsdag 20 augustus 2019 Het nieuwe werken

Het nieuwe werken doorgaat een piramidale evolutie, vaak met vallen en opstaan. Maar dat het nieuwe werken de toekomst is? Daar durft niemand nog aan te twijfelen. In dit blogbericht hebben we het onder andere over het nieuwe werken en de trends en ontwikkelingen op korte en middellange termijn. En dat is niet onbelangrijk, want het nieuwe werken blijkt ook voor jou het voorland te zijn. 

Het nieuwe werken: huidige trends en ontwikkelingen 

Op korte termijn lijken de huidige trends en ontwikkelingen zich verder te zetten. Er zal sprake zijn van een adoptie door de gebruikers en medewerkers zullen steeds vaker met diverse apparaten aan de slag gaan. Ook cybersecurity komt hoger op de agenda te staan, mede door de groei van internationale regelgeving en een toegenomen risico op torenhoge schadeclaims. Naar alle verwachtingen zal dat zeker ook voor het nieuwe werken gevolgen hebben, net zoals de steeds strikter wordende privacyregelgeving.  

Werken in de cloud is hierbij heel gewoon geworden, net zoals toevoegingen zoals cloud printing. Maar naast de hosted desktop zal ook identity management steeds vaker gecentraliseerd worden, bijvoorbeeld door de user lifecycle af te stemmen op het toegangsbeheer. Wanneer het gaat over het nieuwe werken en de trends en ontwikkelingen, is dat centraliseren één van de belangrijkste verwachtingen.  

De centralisatie van info in combinatie met een toegenomen toegankelijkheid, moet de productiviteit immers de hoogte instuwen. Maar het centraliseren van informatie gaat ook samen met het centraliseren van kennis, concentratie en communicatie. Niet voor niets zetten ook wij in op Office 365 en onmisbare applicaties zoals SharePoint en Yammer 

Het nieuwe werken: verwachtingen op korte termijn 

Op IT-niveau zal het nieuwe werken altijd wel blijven bewegen. En uiteraard moeten wij de schapen scheren maar niet villen. Als het gaat over technologische ontwikkelingen is het dan ook belangrijk om een slag onder de arm te houden. Wel kunnen we aan het nieuwe werken een aantal verwachtingen koppelen. En zo kunnen we ook voor het nieuwe werken de toekomst op middellange termijn voorspellen.  

Experts nemen over het algemeen aan dat het nieuwe werken steeds nadrukkelijker de eindgebruiker zal beklemtonen. De inrichting van de digitale werkomgeving zal met andere woorden nog persoonlijker zijn. De eindgebruiker zal immers minimaal de mogelijkheid moeten hebben om zelf zijn online werkplek samen te stellen, uiteraard in samenhang met een goede access control om probleemsituaties te voorkomen.  

Dat zal zich in de praktijk laten vertalen in een beheersbare self-service portal waarmee applicaties kunnen worden aangevraagd en geïnstalleerd. Primitieve versies daarvan bestaan nu al, maar men blijft toch te vaak beperkt tot een welomlijnd setje met applicaties die men vroeg of laat nodig lijkt te hebben. In de toekomst zullen medewerkers echter steeds vaker applicaties kunnen kiezen die bij hen passen. Maar dan moeten ontwikkelaars natuurlijk ook met soepele licentievoorwaarden komen. En daarvoor blijven wij aan het vinkentouw zitten. 

Het nieuwe werken: trends en ontwikkelingen op middellange termijn? 

Zeker op middellange of lange termijn blijft het altijd een beetje koffiedik kijken. Hoe de werkplek er in pakweg 2030 uit zal zien? Dat kan niemand zeggen. Wel is het duidelijk dat sommige bedrijven nu al een eigen visie hebben op de werkplek van de toekomst. En net omdat zij zo’n sturende organisaties zijn, is hun visie echt wel richtinggevendVooral trendwatchers zullen dus een goede inschatting kunnen maken. En daarom laten we hen aan het woord. 

Het nieuwe werken: trends en ontwikkelingen 

Volgens Marcel Bullingafuturist en trendwatcherzal het nieuwe werken van de toekomst niet langer uit één werkplek bestaan. Volgens hem zal het eerder gaan om een allegaartje van werkplekken. En dan heeft hij het heus niet alleen over de Drievuldigheid van het kantoor, de thuiswerplek en het werken bij de klant. Nee, volgens hem zal elke taak een eigen werkplek krijgen. Gedeelde werkruimtes, thuiskantoren, denkruimtes en zelfs de werkplaats in de zelfrijdende auto: overal zal men anders werken. De nieuwe werkplaatsen zullen stuk voor stuk meer gewicht in de weegschaal leggen, terwijl echte kantoormedewerkers nog maar een stofje aan de weegschaal zullen zijn. Op kantoor zijn we enkel nog te vinden indien onze aanwezigheid ook in meerwaarde resulteert. Denk bijvoorbeeld aan het printen op een 3D-printer of het gebruiken van de stijlvolle vergaderzalen waar klanten welkom zijn. Maar de rijpste pruimen? Die zullen we volgens Marcel Bullinga echt wel elders schudden.  

Het nieuwe werken: persoonlijke ontwikkeling en passie worden weer belangrijk 

Trendwatcher Tony Bosma, oprichter van Extend Limits en internationale trendwatcher, is een gelijkaardige mening toegedaan. Hij vertrekt van de evolutie van de buitenwereld die als culturele en maatschappelijke factor de werkomgeving beïnvloedt. Hij haalt hierbij de snelle technologische evolutie aan en het feit dat onze samenleving steeds sneller wijzigt, waardoor levenslang leren de regel wordt. En waardoor ook de werkomgeving voortdurend moet evolueren.  

Maar vooral de virtualisatie van vaardigheden speelt volgens hem een belangrijke rol, ook wat de creatieve denkprocessen betreft. Momenteel lijken digitale tools nog volop te bouwen aan een verbeterde kennisoverdracht en efficiëntere werkmethodes. In beperkte mate doen ze dat ook al voor het sociaal vermogen. Een voorbeeld daarvan vinden we bij de zogenoemde onboarding apps die nieuwe medewerkers wegwijs moeten maken in de onderneming, kennis moeten laten maken met werkprocessen en een tipje lichten van de culturele sluier. Echter heeft het niet meteen aandacht voor het individu en stopt het vrij snel. Dat zal in de toekomst grondig veranderen.  

Men zal immers nog meer aansturen op de persoonlijke ontwikkeling, op passie en op nieuwsgierigheid. De digitale werkomgeving zal volgens hem een verlengde zijn van zowel passie, ontwikkeling als werk. En hierdoor zal de digitale werkomgeving natuurlijk zowel flexibel als individueel moeten zijn. 

Het nieuwe werken van de toekomst: virtualisatie, communities en individuele noden 

We kunnen heus wel nog wat andere trendwatchers citeren, maar de consensus is duidelijk: het nieuwe werken van de toekomst is er één van communitiesHet is een omgeving waar kantoormedewerkers worden vervangen door flexwerkers die af en toe nog eens op kantoor zijn. Het is een werkomgeving waarbij de interactie steeds virtueler wordt. Maar toch ook individueler, omdat alles net beter is afgestemd op de individuele noden. 

Wij van DesktopToWork volgen de nieuwste trends steeds op de voet. In een eerder artikel hadden we het bijvoorbeeld al over de belangrijkste trends m.b.t. de digitale werkplekOok wij dragen immers graag een steentje bij en brengen de meest nieuwerwetse oplossingen naar elke werkomgeving. En zo helpen wij de online werkplek vorm te geven. Met plezier!  

 

Werk beter. Leef beter. Hoe maken wij onze beloftes waar?

Door hard te werken.

Online Desktop

Online Desktop

Wij maken in de cloud werken mogelijk. Zo werk je overal en ben je steeds bereikbaar. Uiteraard sleutelen we ook aan de vereenvoudiging van de processen. Waardoor je nog productiever bent!

Lees meer!
Office 365

Office 365

Via DesktopToWork kan je nu ook werken in de cloud met Office. En dit zonder dat je zelf hoeft te investeren in licenties en hardware. Niet alleen verlaag je de downtime, bovendien maak je gebruik van extra mogelijkheden. Denk maar onze uitgebreide support.

Lees meer!
VoIP en Mobiel

VoIP en Mobiel

De Online Werkplek vergt flexibiliteit. Door te kiezen voor VoIP introduceer je de vrijheid waar iedereen naar hunkert. Zo is eenieder overal bereikbaar, net zoals ook de klant het vraagt. En daar pluk je als bedrijf de voordelen van.

Lees meer!
Connectiviteit

Connectiviteit

Bij DesktopToWork verbinden we de voordelen van de cloud met die van een flexibele werkplek. Voor ons is verbinden nu eenmaal belangrijk. En daarom kennen we er alles van. Wij selecteren voor jou de beste internetlijn en leveren optimale netwerk- en wifi-oplossingen. Waardoor je voortdurend razendsnel werkt.

Lees meer!