Een goede domeinnaam kiezen? Hiermee moet je rekening houden

5 minuten, 36 seconden leestijd vrijdag 28 juni 2019 Hosting Ervaring

Met een website registreer je jouw plaatsje op het internet. Hier kan je jouw doelpubliek razendsnel bereiken. SEO, SEA en websiteanalyses verhogen het potentieel van jouw digitale stek. Maar op het einde van de rit is het net zo prettig wanneer klanten zelf de weg naar jouw website vinden. En daarvoor hebben ze natuurlijk een goede domeinnaam nodig. Maar wat is dat nou net, een goede domeinnaam?

In de eerste plaats moet jouw domeinnaam vrij zijn, maar het moet bovenal ook goed bekken en het mag niet al te lang zijn. Het moet rekening houden met jouw marketinginspanningen en het groeipotentieel, zonder de rechten van derden te schenden.

Een goede domeinnaam check dringt zich dan ook op. En wat ons betreft zijn onderstaande onderdelen onontbeerlijk voor een optimale domeinnaam check.

Binnen de marketingmix is een goede domeinnaam vrij belangrijk

Jouw website is een online marketingtool en de domeinnaam is de weg daarheen. Behandel het dan ook op die manier. Daarom moet jouw domeinnaam vrij helder en duidelijk zijn. Het mag geen verwarring veroorzaken en het mag al zeker niet al te lang zijn. Een naam is nu eenmaal geen zin.

Verder is een en ander afhankelijk van jouw marketingstrategie. Wil je vooral naamsbekendheid genereren? Dan is het niet zo ongewoon om jouw merknaam tot domeinnaam om te toveren. Net zoals ook wij van DesktopToWork het deden.

Wil je daarentegen vooral eenvoudig vindbaar zijn? Dan kan je ook keywords in jouw domeinnaam gebruiken. Maar je kan de twee technieken ook samen toepassen. Dan geeft jouw merknaam aan wat je doet. En ook daarvan is DesktopToWork een mooi voorbeeld. Waarvoor je ook opteert: laat jouw marketeer steeds een domeinnaam check uitvoeren. Zo loop je niet tegen onaangename verrassingen aan.

Maar zorg er bovenal voor dat jouw domeinnaam vrij toegankelijk is en geen foute connotaties oproept. Zo hoorden we al eens het verhaal van iemand die onanera als domeinnaam wou gebruiken. Een kopie van de handelsnaam. Want dat klonk fantastisch en zelfs Hawaïaans, net zoals het logo en de huisstijl. Echter bleek het niet zo eenvoudig te onthouden. En bovendien leken Zweedse toeristen in het vuistje te lachen... In het Zweeds heeft het woord immers een compleet andere betekenis. Bleek dat hij zich knollen voor citroenen had laten verkopen.

Vooral indien je je ook op een buitenlands doelpubliek focust, is het belangrijk om na te gaan of jouw domeinnaam ook in andere talen even goed bekt. Ook dat maakt deel uit van een goede domeinnaam check. Anders laat je je al te eenvoudig de huid over de oren halen. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Ga na welke extensies je nodig hebt

Focus je je enkel en alleen op de Nederlandse markt? Dan is de keuze vrij eenvoudig en ga je voor een .nl-extensie. Mensen zullen dat logisch vinden en bovendien helpt het jou ook hoger te scoren in de nationale zoekresultaten. Houd er echter rekening mee dat veel mensen een verkeerde extensie gebruiken en calculeer alvast jouw groeiplannen in. Wil je uiteindelijk op Europees niveau actief zijn? Dan is een .eu-extensie misschien ook wel interessant. Of wat dacht je van een Belgische, Franse en Duitse variant?

De jaarlijkse vergoeding is vrij beperkt, dus daarvoor hoef je het zeker niet te laten. En door jouw extensies vooraf vast te leggen voorkom je discussies. Vervolgens moet je later niet juridisch een domeinnaam opeisen. Want vergeet niet: ook advocaten verkopen hun diensten tegen de penning zestien.

Is mijn domeinnaam vrij? Doe de domeinnaam check

Domein naam kiezen

Je kan natuurlijk enkel een domeinnaam registreren als de domeinnaam vrij is. Om dat na te gaan moet je een domeinnaam check uitvoeren. Op het internet zijn er talloze tools te vinden waarmee je eenvoudig zo'n domeinnaam check kan uitvoeren. Echter geeft zo'n domeinnaam check enkel aan of een domeinnaam vrij is of niet. Daarom maak je maar beter gebruik van de domeinnaam check van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland).

Via de domeinnaam check van SIDN kom je niet alleen te weten of de domeinnaam vrij is, maar vraag je ook extra gegevens op. Zo weet je meteen wie de administratieve en technische contactpersonen zijn en kan je verdere stappen zetten. Je kan immers nog steeds de domeinnaam opeisen of kopen. Of je gaat gewoon na of een andere domeinnaam vrij is.

Je kan een domeinnaam vrij eenvoudig overkopen

Wanneer er geen sprake is van een schending van jouw rechten, is een domeinnaam opeisen een denkspoor zonder een greintje potentieel. Echter hoef je dan nog niet automatisch op zoek te gaan naar een domeinnaam die wel vrij is. Je kan ook de onderhandelingen opstarten met de eigenaar van de domeinnaam. Zo kan je de domeinnaam van hem kopen. Het is wel belangrijk dat je een en ander in een waterdicht contract giet. De prijs? Dat is dan weer een kwestie van onderhandelen. Zo gingen domeinnamen als we.com en medicare.com ooit voor miljoenen over de toonbank, terwijl anderen zich al met enkele tientjes al tevreden stelden.

Durf een domeinnaam opeisen

Even jouw domeinnaam controleren op beschikbaarheid en vervolgens maar teleurgesteld op de blaren blijven zitten? Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Zelfs wanneer jouw domeinnaam niet vrij is, kan je soms alsnog een domeinnaam opeisen. Wil je een domeinnaam opeisen? Dan moet er natuurlijk wel sprake zijn van een schending van jouw rechten.

Zo moet je kunnen aantonen dat jij over de onderliggende handelsnaam beschikt of dat je kan rekenen op het merkenrecht. Ga steeds langs bij een advocaat en laat je goed informeren, want er zijn nog een aantal extra vereisten waaraan je moet doen vooraleer je een domeinnaam opeisen kan.

Lijkt de advocaat jouw kansen gunstig in te schatten? Dan kan je voor de rechter jouw domeinnaam opeisen. Indien de rechter een overdracht uitspreekt, dan komt speciaal voor jou de domeinnaam vrij voor gebruik.

Ga niet zomaar na of een soortgelijke domeinnaam vrij is...

Wist je je domeinnaam te controleren op beschikbaarheid en is de domeinnaam niet vrij? Dan krijg je vreemd genoeg soortgelijke domeinnamen voorgeschoteld. Vreemd, want eigenlijk reikt men jou een heet hangijzer aan. Niets meer, niets minder. Dat is al zeker het geval indien zo'n domeinnaam sterk lijkt op dat van een concurrent en je bovendien ook nog eens dezelfde producten gaat verkopen. Focus je dan ook nog eens op hetzelfde doelpubliek? Dan is er sprake van verwarring. En dat is problematisch. De kans is immers groot dat de tegenpartij in zo'n geval jouw domeinnaam opeisen zal. En dan blijf jij met lege handen achter.

Zelfs al is er een variant op de gewenste domeinnaam vrij, dan is dat nog lang niet altijd een goed idee. Vraag dat laatste maar even na op de tribunes van de rechtbank.

Jasper Spaan Geschreven door Jasper Spaan op
vrijdag 28 juni 2019
Hosting Ervaring

Volg ons


Werk beter. Leef beter. Hoe maken wij onze beloftes waar?

Door hard te werken.

Online Desktop

Online Desktop

Wij maken in de cloud werken mogelijk. Zo werk je overal en ben je steeds bereikbaar. Uiteraard sleutelen we ook aan de vereenvoudiging van de processen. Waardoor je nog productiever bent!

Lees meer!
Office 365

Office 365

Via DesktopToWork kan je nu ook werken in de cloud met Office. En dit zonder dat je zelf hoeft te investeren in licenties en hardware. Niet alleen verlaag je de downtime, bovendien maak je gebruik van extra mogelijkheden. Denk maar onze uitgebreide support.

Lees meer!
VoIP en Mobiel

VoIP en Mobiel

De Online Werkplek vergt flexibiliteit. Door te kiezen voor VoIP introduceer je de vrijheid waar iedereen naar hunkert. Zo is eenieder overal bereikbaar, net zoals ook de klant het vraagt. En daar pluk je als bedrijf de voordelen van.

Lees meer!
Connectiviteit

Connectiviteit

Bij DesktopToWork verbinden we de voordelen van de cloud met die van een flexibele werkplek. Voor ons is verbinden nu eenmaal belangrijk. En daarom kennen we er alles van. Wij selecteren voor jou de beste internetlijn en leveren optimale netwerk- en wifi-oplossingen. Waardoor je voortdurend razendsnel werkt.

Lees meer!