De online werkplek niks voor jouw bedrijf: dat geloof je toch zelf niet?!

5 minuten, 33 seconden leestijd woensdag 29 mei 2019 Het nieuwe werken

De online werkplek maakt het nieuwe werken mogelijk. Omdat we werken in de cloud, vertrouwen we op een aantal belangrijke voordelen. Gelukkig maar, want ondernemers denken terecht in de toegevoegde meerwaarde van eventuele investeringen. Toch mogen we het nieuwe werken niet automatisch als een investering bestempelen, integendeel. Maar de voordelen? Die blijven wel gewoon aanwezig. Dat bewijzen ook verschillende wetenschappelijke publicaties die klassieke werkmethoden met de online werkplek vergelijken. Conclusie: de online werkplek heeft in elk bedrijf een plaatsje. Daar kun je donder op zeggen.

Inspelen op medewerkersbehoeften

In een studie uitgevoerd in opdracht van Stichting Management Studies te ’s-Gravenhage (Het nieuwe werken ontrafeld (2011), R. BAARNE e.a., Assen: Van Gorcum) merkte men op dat tijd- en plaatsonafhankelijk werken een belangrijke behoefte is van hedendaagse medewerkers. En dat is ook wat de online desktop brengt. Niet alleen dankzij de Online Workspace, maar ook met dank aan toevoegingen zoals ShareFile en VoIP-telefonie. Niet onbelangrijk, want zo kunnen medewerkers de werkcontext personaliseren.

Thuiswerk is slechts één van de nieuwe mogelijkheden. Toch waarschuwen de onderzoekers dat medewerkers ook nood hebben aan informele gezelligheid en contacten. Daarom is het minstens even belangrijk om de kantooromgeving te behouden, zij het wel in een ander jasje. Dat is ook waar T. van der Voordt, universitair hoofddocent Corporate Real Estate Managent TU Delft, recent nog op wees.

Hiernaast benadrukken ook andere onderzoekers zowel de positieve als de negatieve effecten van thuiswerk. Erik Eizema heeft het bijvoorbeeld over een betere autonomie-ervaring, een verbeterde concentratie en een verhoogd vrijheidsgevoel ten opzichte van een verminderd contact met de kantooromgeving (Het nieuwe werken ontleedt: de invloed van thuiswerken op de werk-privé balans, autonomie en het contact met kantoor (2010), E. EIZEMA, Utrecht: Universiteit Utrecht).

De binding met de werkomgeving moet met andere woorden steeds aanwezig blijven. De kantooromgeving moet bovenal een ontmoetings- en netwerkplaats zijn. Onder andere door vrije werkplekken te creëren, stille ruimtes te voorzien en vergaderzalen in te richten. Een goede kantoorinrichting met een geschikt netwerk mag met andere woorden niet ontbreken.

De online werkplek zorgt voor minder burn-outs

Ook dat is wat een recent onderzoek concludeerde (Floreren onder condities van Het Nieuwe Werken: minder burnout, meer toewijding?, Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken 2013 (29), p. 304-321, P. PETERS e.a.). De online werkplek resulteert volgens dit onderzoek in een verhoogde toewijding en een verminderde emotionele uitputting, zowel op korte als op lange termijn. Hierdoor neemt het risico op een burn-out gevoelig af.

Het onderzoek wees erop dat dit vooral een gevolg is van een verhoogde aanwezigheid van autonomie en van de gewijzigde werkomstandigheden, die aldus het gevolg zijn van de introductie van de online werkplek. Concreet zijn medewerkers enthousiaster over hun baan en halen ze meer inspiratie uit hun werk. Tot slot zijn ze ook trotser over hun werkgever en geven ze dit ook aan, wat employer branding uiteraard een stuk eenvoudiger maakt.

Stimuleren van innovatief gedrag medewerkers

Online werkplaek Doe meer

Er zijn maar weinig studies die de invloed van de online werkplek op het gedrag van medewerkers onderzochten. Toch is dit wat een recent onderzoek van de Belgische universiteit KU Leuven deed (Wat werkt van het nieuwe werken (2013), S. DE SPIEGELARE e.a., Leuven: KU Leuven – Onderzoeksinstituut voor arbeid en samenleving).

Zij oordeelden dat thuiswerken een positieve en ruime invloed heeft op het innovatief gedrag van medewerkers. En daarom maken ook wij het graag mogelijk. Toch concludeerde het eveneens dat het verschil voornamelijk het gevolg is van de gewijzigde arbeidsorganisatie. Indien de overstap naar de online werkplek gelijktijdig resulteert in meer autonomie, een verbeterde samenwerking en een optimale informatiedoorstroom, wordt het innovatief gedrag drastisch groter. Niet voor niets zetten ook wij in op digitale samenwerkings- en communicatietools zoals Yammer en ShareFile.

Wat volgens het onderzoek overigens niet bleek te werken, waren het invoeren van individuele prestatiebeloningen en flexibele werktijden. Wat het stimuleren van innovatief gedrag betreft, is met andere woorden vooral de werkcontext belangrijk. Uiteraard zijn andere extraatjes zoals thuiswerk interessant om op de behoeften van medewerkers in te spelen (zie eerder). Of toch indien je jouw medewerkers optimaal tevreden wilt houden.

Kosten online werkplek vergelijken? Het hoeft niet duurder te zijn

Als ondernemer is het kostenplaatje niet onbelangrijk. Soms horen we ondernemers dan ook eens opperen dat de online werkplek te duur zou zijn. Wel, wij durven het tegendeel te beweren. Toch is de online werkplek vergelijken niet eenvoudig. Neem er gerust even jouw ICT-facturen bij en maak zelf de berekening. Heb je een uurtje? Inderdaad: de ICT-afrekeningen met hardware, softwarelicenties, telefooncentrales en kostendeclaraties zijn allesbehalve duidelijk. Ook onze haren staan spontaan rechtop.

Toch willen wij de online werkplek vergelijken eenvoudiger maken. En dit door in te zetten op transparantie. Wij vervangen het ingewikkeld allegaartje dan ook door één heldere factuur met slechts enkele lijnen. Vervolgens hoef je zelf niet meer te investeren in software, hardware, licenties en onderhoudskosten. Alles is reeds inbegrepen. En daardoor is de online werkplek net goedkoper. Over voordelen gesproken!

Wil je zelf de kostprijs van de online werkplek vergelijken? Dan maken wij graag voor jou de berekening. Kom even op de koffie en neem jouw administratie mee. Uiteraard hebben we het intussen ook over de andere voordelen van de online werkplek. Want wij geloven niet dat de online werkplek niks voor jouw bedrijf zou zijn.

Technologie als enabler, niet als motor

De online werkplek heeft veel voordelen te bieden. Wij zien het dan ook als een enabler voor een betere en efficiëntere manier van werken, maar ook voor een verbeterde werktevredenheid. De online werkplek maakt het mogelijk om anders én beter te werken. En zo ook beter te leven.

Toch mag het niet gezien worden als dé motor van een efficiënter werkproces. Eerder als de stroom ervan. Alleen de dingen digitaal doen, wijzigt nu eenmaal niks. Zo moet er ook geschroefd worden aan bestaande processen, moet er nagedacht worden over de (her)inrichting van de werkplek en zullen ook gewijzigde arbeidsvoorwaarden zich opdringen. Anderzijds kan het introduceren van nieuwe technologie wel het begin van een nieuwe stijl introduceren, zoals ook Bas van de Haterd terecht aanhaalt (Werken nieuwe stijl (2010), B. VAN DE HATERD, Amsterdam : A.W. Bruna Uitgevers).

Dat maakt de online werkplek vergelijken inderdaad niet eenvoudig. Want zo’n online werkplek moet nu eenmaal optimaal aansluiten bij de werksituatie en de nieuwe toekomstplannen. Natuurlijk zetten wij enerzijds in op de online desktop waarvan onze verschillende pakketten het gevolg zijn, maar bieden wij anderzijds toch steeds de nodige ruimte voor personalisatie. Want enkel zo kan de online werkplek groeien met jouw onderneming. En enkel zo kan je er maximaal de vruchten van plukken.

Denken in voordelen, weet je nog wel.

Jasper Spaan Geschreven door Jasper Spaan op
woensdag 29 mei 2019
Het nieuwe werken

Volg ons


Werk beter. Leef beter. Hoe maken wij onze beloftes waar?

Door hard te werken.

Online Desktop

Online Desktop

Wij maken in de cloud werken mogelijk. Zo werk je overal en ben je steeds bereikbaar. Uiteraard sleutelen we ook aan de vereenvoudiging van de processen. Waardoor je nog productiever bent!

Lees meer!
Office 365

Office 365

Via DesktopToWork kan je nu ook werken in de cloud met Office. En dit zonder dat je zelf hoeft te investeren in licenties en hardware. Niet alleen verlaag je de downtime, bovendien maak je gebruik van extra mogelijkheden. Denk maar onze uitgebreide support.

Lees meer!
VoIP en Mobiel

VoIP en Mobiel

De Online Werkplek vergt flexibiliteit. Door te kiezen voor VoIP introduceer je de vrijheid waar iedereen naar hunkert. Zo is eenieder overal bereikbaar, net zoals ook de klant het vraagt. En daar pluk je als bedrijf de voordelen van.

Lees meer!
Connectiviteit

Connectiviteit

Bij DesktopToWork verbinden we de voordelen van de cloud met die van een flexibele werkplek. Voor ons is verbinden nu eenmaal belangrijk. En daarom kennen we er alles van. Wij selecteren voor jou de beste internetlijn en leveren optimale netwerk- en wifi-oplossingen. Waardoor je voortdurend razendsnel werkt.

Lees meer!