Citrix….? What else!

5 minuten, 48 seconden leestijd maandag 18 november 2019 Online Desktop Online Workspace Het nieuwe werken

Vaak krijgen we de vraag wat het verschil is tussen Citrix en Microsoft terminal server. Natuurlijk kunnen we veel verschillen benoemen. Toch is die vraag eigenlijk niet zo relevant, omdat een optimale user experience uiteindelijk ons doel is. Bovendien moet je Citrix zien als een laag bovenop Microsoft terminal server. Hierdoor is de werkwijze (Multi-user) van een terminal server ook bij Citrix van toepassing. Daarnaast voorziet Citrix in veel andere toegevoegde waarde en bijkomende voordelen. Wat de voordelen van Citrix ten opzichte van Microsoft terminal server zijn? Dat lees je in dit blog.

# 1. Werken in de Cloud 

Met behulp van Citrix werk je natuurlijk in de Cloud. Door deze techniek draaien programma’s en data op externe servers en worden gegevens niet lokaal opgeslagen. Dit is superveilig! Het zorgt er tevens voor dat je computer over minder rekenkracht hoeven te beschikken, omdat servers het echte werk verrichten. Een goede internetverbinding volstaat dan om te werken, en apparaat-, tijd- en plaats onafhankelijk werken wordt ineens mogelijk. Veel van onderstaande voordelen zijn het gevolg van het werken in de Cloud, waardoor wij dit voordeel met stip op nummer één hebben gezet.

# 2. Geen lokale bestanden en data 

Bestanden en data worden niet meer op lokale computers opgeslagen. Ondanks dat zijn ze wel altijd benaderbaar, ook voor collega’s. Dat maakt het mogelijk om overal en op elk apparaat aan de slag te gaan, maar zorgt er ook voor dat diezelfde gegevens minder snel verloren gaan en optimaal worden beveiligd. Daarnaast kan er consequent een back-up van de data worden gemaakt, zodat je nimmer data kunt verliezen.

# 3. Citrix als veilige oplossing 

Werken in de Cloud resulteert vaak in een toegenomen vorm van veiligheid. Bij Citrix is dat niet anders. Kenmerkend is dat het werken op een Citrix Desktop, het systeem enkel jouw desktop presenteert op je scherm, terwijl deze in feite op externe servers staat. Deze manier van werken voorkomt dat er data op het lokale apparaten achterblijft. Of je nu werkt vanuit een hotel, een vakantiebestemming of gewoon thuis, de data en applicaties blijven altijd binnen de grenzen van de organisatie.

# 4. Overal inloggen via Citrix 

Ook dit voordeel is een logisch gevolg van het werken op een Citrix Desktop. Via Citrix log je overal veilig in en heb je steeds toegang tot programma’s en data. Dit maakt tijd- en plaats onafhankelijk werken mogelijk. Uiteraard zijn er een aantal praktische zaken waar je op moet letten, maar in principe heb je enkel een internetverbinding nodig. Die internetverbinding hoeft bovendien niet heel snel te zijn, want via Citrix wordt enkel de scherminformatie doorgestuurd.  

Eigenlijk bedien je met jouw desktop de server die op haar beurt de acties uitvoert. Wanneer jij beweegt met je muis of tikt op je toetsenbord, worden enkel die gegevens naar de server doorgestuurd. Daar zullen de programma’s vervolgens draaien, worden acties uitgevoerd en worden enkel de gegenereerde beelden opnieuw teruggestuurd. De data-overdracht is met andere woorden beperkt, waardoor je zelfs bij lagere internetsnelheden vlotjes doorwerkt.

# 5. Manageability en uniformiteit 

Verschillende besturingssystemen, uiteenlopende toetsenborden en afwijkende componenten: de onderlinge verschillen tussen laptops of desktops van verschillende gebruikersgroepen zijn vaak heel groot. Dat maakt het managen ervan niet altijd eenvoudig. Citrix zorgt gelukkig voor uniformiteit waarbij het niet langer uitmaakt welk besturingssysteem de desktop heeft of wat er onder de motorkap van je laptop zit. Citrix laat alles vlotjes lopen, waardoor werkomgevingen vrijwel identiek zijn.  

Om het voordeel hiervan in te zien, kun je de vergelijking maken met fastfoodketen McDonald’s. McDonald’s werkt met duidelijke afspraken ten aanzien van alle franchisenemers. Zo moeten ze dezelfde kleuren en logo’s gebruiken, maar is ook de receptuur identiek. Overal vind je hetzelfde vlees, dezelfde broodjes en dezelfde acties. Zodra je eenmaal een vestiging binnenwandelt, is hij dus net zoals alle andere vestigingen. Dit maakt het managen heel eenvoudig. Het management rolt alle acties centraal uit. En wanneer de voedselveiligheid in het gedrang komt, kan er van bovenaf meteen worden ingegrepen. Zo’n eenvoudige vorm van veiligheidsmanagement is ook bij Citrix mogelijk. 

Toch zal elke vestiging ook een tikkeltje anders zijn. Ze bevinden zich nu eenmaal op eigen unieke locatie en hebben eigen huurovereenkomsten, technische problemen of afwijkende doelgroepen. Hierdoor blijft een lokale manager noodzakelijk. Dat is tenslotte ook met je laptop of desktop het geval. Uiteindelijk kunnen er nog steeds defecten optreden en zal je nog steeds een IT’er in moeten schakelen om die problemen te verhelpen. Toch is dat eerder uitzondering dan regel. Er waren tijden dat het anders was!

# 6. Sneller werken via Citrix 

De rekenkracht van een desktop valt niet te vergelijken met die van een server. Applicaties draaien ook veel sneller waardoor je minder lang hoeft te wachten. Hiernaast zijn gebruikers niet van elkaar afhankelijk, maar hebben ze voortdurend toegang tot data en gegevens. Eveneens is het voor hen mogelijk om op elk moment applicaties te raadplegen. Dat maakt online samenwerken eenvoudiger. De logistieke afdeling krijgt bijvoorbeeld live gegevens binnen van haar koeriers, waarna men die gegevens meteen kan verwerken. Niet onbelangrijk, want je past de adresgegevens liever aan wanneer de koerier nog ter plaatse is. Door gedeelde resources te gebruiken, neemt de handelingssnelheid toe en stijgt de omzet.

# 7. Apparaat onafhankelijk werken met Citrix 

Ons laatste voordeel haalde we al aan: via Citrix ben je niet afhankelijk van de specificaties van je apparaat. Hierdoor is het eenvoudiger om het een en ander te managen. Maar bovenal verhoogt dat ook de levensverwachtingen van een apparaat dat nu minder snel tegen z’n limieten aanloopt. Op lange termijn is dat een heuse besparing, zeker in sommige ondernemingen waar laptops en desktops elke drie jaar (moeten) worden vervangen. Daarnaast wordt het nieuwe werken ook technisch mogelijk. Denk daarbij niet alleen aan online werken maar ook aan BYOD.

Meer weten over de voordelen van Citrix? 

Het verschil tussen Microsoft terminal server en Citrix moeten we vooral zoeken in de additionele voordelen van die laatst genoemde. Toch reken je in de basis op gelijkaardige kenmerken en moeten we ook zeggen dat de exacte voordelen van organisatie tot organisatie zullen verschillen. Wil je meer weten over de voordelen van Citrix en de terminal server? Of ontdek je graag hoe Citrix jouw organisatie kan helpen? Kom er dan over spreken met een van onze specialisten. Mail ons, bel ons of kom even langs op ons kantoor in Den Haag.

Werk beter. Leef beter. Hoe maken wij onze beloftes waar?

Door hard te werken.

Online Desktop

Online Desktop

Wij maken in de cloud werken mogelijk. Zo werk je overal en ben je steeds bereikbaar. Uiteraard sleutelen we ook aan de vereenvoudiging van de processen. Waardoor je nog productiever bent!

Lees meer!
Office 365

Office 365

Via DesktopToWork kan je nu ook werken in de cloud met Office. En dit zonder dat je zelf hoeft te investeren in licenties en hardware. Niet alleen verlaag je de downtime, bovendien maak je gebruik van extra mogelijkheden. Denk maar onze uitgebreide support.

Lees meer!
VoIP en Mobiel

VoIP en Mobiel

De Online Werkplek vergt flexibiliteit. Door te kiezen voor VoIP introduceer je de vrijheid waar iedereen naar hunkert. Zo is eenieder overal bereikbaar, net zoals ook de klant het vraagt. En daar pluk je als bedrijf de voordelen van.

Lees meer!
Connectiviteit

Connectiviteit

Bij DesktopToWork verbinden we de voordelen van de cloud met die van een flexibele werkplek. Voor ons is verbinden nu eenmaal belangrijk. En daarom kennen we er alles van. Wij selecteren voor jou de beste internetlijn en leveren optimale netwerk- en wifi-oplossingen. Waardoor je voortdurend razendsnel werkt.

Lees meer!